Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 937

Blog

Τα γεγονότα
Το δέρμα σου αποτελείται από τρεις στιβάδες: την εξωτερική (επιδερμίδα), τη μεσαία (χόριο) και τον υποδόριο ιστό. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που αποτελούν μέρος του συνδετικού του ιστού, περνούν μέσα από το χόριο παρέχοντάς του ελαστικότητα και σφριγηλότητα. Οι ραγάδες κάνουν την εμφάνισή τους όταν το χόριο διαστέλλεται πιο γρήγορα από ό,τι αντέχουν οι ίνες ελαστίνης: ο συνδετικός ιστός σπάει δημιουργώντας μικρά δάκρυα που εμφανίζονται στην επιδερμίδα ως ραγάδες.


Τι να προσέξεις
Μερικές από τις αιτίες για την εμφάνισή τους είναι οι παρακάτω:
Η ξαφνική αυξομείωση του βάρους και του ύψους που αποδυναμώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης τα οποία κυκλοφορούν μέσα από τις αρτηρίες σου όταν είσαι έγκυος ή παίρνεις αντισυλληπτικά. Αυτές οι ορμόνες θεωρούνται υπεύθυνες για την επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, κάνοντας το δέρμα πιο ευάλωτο.
Οι κακές συνήθειες, όπως η διατροφή φτωχή σε βιταμίνη Α και πρωτεΐνες η οποία ενισχύει την παραγωγή των κυττάρων και το κάπνισμα, που μειώνουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Οι λύσεις

  • Απέφυγε τις αυξομειώσεις στο βάρος σου.
  • Φρόντισε να ενυδατώνεις σωστά τον οργανισμό σου. Πίνε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Να χρησιμοποιείς καθημερινά ενυδατική κρέμα σώματος. Αν το δέρμα σου είναι υπερβολικά αφυδατωμένο, επιλέξτε κάποιο προϊόν με πλούσια υφή.
  • Κάνε πίλινγκ σώματος 2 φορές την εβδομάδα.
  • Ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και ένταξε την άσκηση στην καθημερινότητά σου. Το ποδήλατο, το τρέξιμο και η κολύμβηση είναι πολύ καλές λύσεις.

 

Πιο δραστικές
Εάν αναζητάς οριστική λύση, τότε σε περιμένουμε στo 
Metrobeauty

 

«Είμαστε ό,τι τρώμε» λένε πολλοί ειδικοί κι αυτό δεν περιορίζεται μόνο στη σιλουέτα και την υγεία, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται και στη σεξουαλική ζωή.

Οι «ένοχοι» σε μια χαμηλή λίμπιντο μπορεί να είναι πολλοί, από κάποια φαρμακευτική αγωγή μέχρι προβλήματα στη σχέση, το κάπνισμα, οι διαταραγμένες ορμόνες… Μέσα σε όλα, όμως, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί και η διατροφή να παίζει ρόλο. Με τον ίδιο τρόπο που κάποιες τροφές μάς ανεβάζουν, άλλες μας ρίχνουν. Κι επειδή είναι αρκετά σημαντικό να ξέρουμε τους λόγους που αποφεύγουμε κάποιες τροφές, πάμε να δούμε τι κάνουν στη λίμπιντό μας τα παρακάτω.

Κόκκινο κρέας, γάλα
Λόγω των πρόσθετων ορμονών που περιέχουν πολλά κρέατα, μπορεί να προκληθεί ανισορροπία στα ορμονικά επίπεδα, όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες, αν και κάτι τέτοιο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό που είναι, όμως, σίγουρο είναι ότι ένα τεράστιο μπέργκερ θα σας κάνει πιο νωθρούς, οπότε προσέξτε και πάλι τις ποσότητες. Λόγω του ότι το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και ψευδάργυρο, που βοηθούν στο χτίσιμο μυών και στην αποβολή λίπους, προτιμήστε άπαχα κομμάτια κρέατος, χωρίς να το παρακάνετε. Κι επειδή, εκτός από το κρέας, το γάλα μπορεί επίσης να αποτελεί ορμονική βόμβα, φροντίστε να κάνετε επιλογές που φέρνουν ισορροπία στην καθημερινότητά σας και να παίρνετε το ασβέστιό σας και από άλλες πηγές, έτσι ώστε να μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση γάλακτος.

Αλκοόλ
Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, αν και περισσότερο καταστρέφει τη σεξουαλική απόδοσηκι όχι τόσο τη λίμπιντο, αφού όσοι έχουν πιει λίγο παραπάνω έχουν έντονη σεξουαλική επιθυμία, αλλά μπορεί να δυσκολευτούν να φτάσουν σε οργασμό ή να έχουν στύση. Να σημειώσουμε πάντως, πως η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, γι’ αυτό απλώς ελέγξτε το.

Προϊόντα σόγιας
Η πολλή σόγια, παρ’ όλο που είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, μπορεί να επηρεάσει ταεπίπεδα τεστοστερόνης, ρίχνοντάς τα και να μειώσει την ποσότητα σπέρματος. Αν και τα φυτο-οιστρογόνα της σόγιας δεν έχουν τις τρομακτικές επιδράσεις που μπορεί να διαβάσετε αρκετές φορές, αν παρατηρείτε πρόβλημα στη σεξουαλική σας επιθυμία, μαζί με τα υπόλοιπα που θα σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας, δοκιμάστε να μειώσετε και τα προϊόντα σόγιας, αν τα καταναλώνετε σε μεγάλο βαθμό.

Τρανς λιπαρά
Τα τρανς λιπαρά που βρίσκουμε σε επεξεργασμένες τροφές και στις περισσότερεςτηγανητές, έχουν τόσες πολλές αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό και την υγεία, που μοιάζει λάθος να εστιάσουμε στη λίμπιντο. Η αλήθεια είναι, όμως, πως τα τρανς λιπαρά συμβάλλουν στη μείωσή της, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, ενώ φαίνεται πως επιδρούν στο σπέρμα, αλλά και στην κύηση.

Σοκολάτα
Από τη μία είναι πλούσια σε ανανδαμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη, δυο συστατικά που βοηθούν στην απελευθέρωση των ορμονών χαράς, γνωστές και ως ενδορφίνες. Από την άλλη, όμως, το κακάο περιέχει μεθυλοξανθίνες, οι οποίες μπορούν να μας προκαλέσουν λήθαργο και να μειώσουν τη λίμπιντο.

Ανάμεσα στις διάφορες τροφές και ουσίες που ρίχνουν τη λίμπιντο, βρίσκουμε πολύ συχνά τημέντα, τη γλυκόριζα και την κινίνη (η οποία υπάρχει στα αναψυκτικά ποτά τόνικ). Στην πραγματικότητα, όμως, ο άνθρωπος χωνεύει πολύ μικρή ποσότητα από αυτά, οπότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αναφέρεται, επίσης, ότι η πεσμένη λίμπιντο μπορεί να οφείλεται και στο χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα, γι’ αυτό μην απαρνείστε τα καλά λιπαρά στη διατροφή σας, τα οποία θα βρείτε στους ξηρούς καρπούς, στο ελαιόλαδο, στα λιπαρά ψάρια κ.ά. Κι επειδή η λίμπιντο είναι ουσιαστικά μια αντανάκλαση της γενικότερης υγείας σας, αν αισθάνεστε ότι η ερωτική επιθυμία σάς έχει εγκαταλείψει, μιλήστε με ειδικό. Οι διατροφικές συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αν δεν βρείτε την αιτία του. Κι όπως σε όλους τους τομείς της υγείας, μια γενικότερη καλή και ισορροπημένη διατροφή, πάντα μπορεί να βοηθήσει προς το καλύτερο. 

 

 

 

 

 

 

 

πηγη:clickatlife.gr

 

Προετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το φθινόπωρο και παράλληλα, ενημερωνόμαστε για τις τάσεις της ομορφιάς που θα επικρατήσουν αυτή την εποχή. Ποια μακιγιάζ προτίμησαν οι μεγάλοι οίκοι να συνοδεύσουν τις δημιουργίες τους στις πασαρέλες; Διαλέξαμε 5 top beauty trends που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις αυτούς τους μήνες και σου δίνουμε τις καλύτερες ιδέες για τις εμφανίσεις σου.

Κι όμως, υπάρχει μια αλάνθαστη μέθοδος για να «σβήσουμε» τα σημάδια της κούρασης, και συνεπώς του χρόνου, από το πρόσωπό μας.

Κάτι οι χωριάτικες με το φρέσκο ψωμί, κάτι οι καρμπονάρες, κάτι τα ντόπια γλυκά και παγωτά, η ζυγαριά φαίνεται να μην σας υποδέχεται και τόσο καλά μετά τις διακοπές. Δείτε πώς να διορθώσετε τη σχέση σας μαζί της με 12 εύκολους τρόπους.

Εκτός κι αν παίζατε ρακέτες με τις ώρες στην παραλία ή κολυμπήσατε ελεύθερο, πεταλούδα και ύπτιο για τουλάχιστον ένα δίωρο την ημέρα στις διακοπές σας, η ζυγαριά πιθανόν να δείχνει 2-3 κιλά παραπάνω τώρα που επιστρέψατε στην Αθήνα. Αφού κατηγορήσετε τις απογευματινές βάφλες και τις αστακομακαρονάδες που δεν μπορέσατε να απαρνηθείτε, μπείτε σιγά-σιγά σε πρόγραμμα και χάστε τα κιλά των διακοπών με…τρόπο.

Πιείτε νερό
Δεν είναι λίγοι αυτοί που μπερδεύουν τη δίψα με την πείνα, γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα νιώσετε την ανάγκη να φάτε κάτι, πιείτε πρώτα ένα ποτήρι δροσερό νερο. Κάποιοι ειδικοί προτείνουν να πίνετε λίγο νερό ή παγωμένο τσάι ακόμη και πριν το γεύμα σας, συνεχίζοντας και κατά τη διάρκεια ώστε να προσθέσετε όγκο και βάρος στο γεύμα σας.

Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους
Μην πιέσετε τον εαυτό σας να χάσει 3 κιλά σε 5 μέρες. Βάλτε ως όριο το 1 κιλό την εβδομάδα, έτσι ώστε να ξαναμπείτε στα παντελόνια σας σταδιακά, χωρίς παρατράγουδα στη συνέχεια.

Μειώστε, αλλά μην περικόψετε τις απολαύσεις
Αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να απολαμβάνει ό,τι θέλει για 2 γεύματα από τα 21 στο σύνολο της εβδομάδας, τότε, ούτε τη σιλουέτα σας θα βλάψετε, ούτε την υγεία σας και προπάντων δεν θα νιώσετε στέρηση και καταπίεση –κάτι που συχνά οδηγεί σε διατροφική…καταστροφή.

Μετρήστε ως το 10
Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν αποδείξει ότι μια μέση…λιγουρα κρατάει περίπου 10 λεπτά. Προτού λοιπόν σπεύσετε να την ικανοποιήσετε, αφήστε να περάσουν αυτά τα λεπτά και βρείτε με κάτι να απασχοληθείτε, ώστε να εξασφαλίσετε ότι ήταν απλώς μια λιγούρα που πέρασε.

Καθιερώστε τα συχνά γεύματα
Το μυστικό όσων έχουν καταφέρει να χάσουν βάρος και να μην ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν είναι το να τρώνε 5 γεύματα την ημέρα, 3 βασικά με 2 σνακ ενδιάμεσα. Αυτή η τακτική τούς εξασφαλίζει ότι δεν θα έρθει κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα που θα πεινάσουν, όπως επίσης και ότι ο μεταβολισμός τους θα δουλεύει με ρυθμό, έτσι ώστε να μην παχαίνουν. Τα γεύματα πρέπει να είναι φυσικά, όχι πίτσες και σουβλάκια, αλλά ελαφριά και σχετικά μικρά (όπως π.χ. για σνακ ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, για βραδινό μια σαλάτα με λαχανικά και κοτόπουλο κλπ.).

Κάντε εβδομαδιαίες αλλαγές
Μην αλλάξετε από την αρχή ριζικά το διατροφικό σας πρόγραμμα. Κάντε αλλαγές κάθε εβδομάδα, έτσι ώστε να έχετε χρόνο προσαρμογής και να μην νιώσετε απογοήτευση και καταπίεση. Κάντε μικρές αλλαγές, όπως π.χ. να τρώτε ένα φρούτο καθημερινά –αν πριν δεν το κάνατε. 

Μειώστε το 1/3 της μερίδας σας όταν τρώτε έξω
Όπως θα έχετε παρατηρήσει, στα περισσότερα εστιατόρια οι μεριδες όχι απλά ξεπερνούν το φυσιολογικός μέγεθος, αλλά πολλές φορές είναι μέχρι και διπλάσιες. Φροντίστε λοιπόν να αφαιρείτε από το φαγητό που παραγγέλνετε το 1/3 του περιεχομένου, το οποίο, για να μην πάει χαμένο, μπορείτε να ζητήσετε να σας το φυλάξουν και να το φάτε την επόμενη ημέρα στο γραφείο ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Αυτή η απλή τακτική μπορεί να σας γλιτώσει ακόμη και από 500 θερμίδες τη φορά. Αν χρειαστεί, κάντε το ίδιο και στις μερίδες που καταναλώνετε στο σπίτι.

Μην το παρακάνετε με το αλκοόλ
Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να φτάνει τις 85 θερμίδες και 250ml μπίρας να μας φορτώνουν με 110 θερμίδες, ενώ αν περάσουμε και στα κοκτέιλ, οι θερμίδες αυξάνονται κατά πολύ. Αν λοιπόν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από το αλκοόλ ή τουλάχιστον να προτιμάτε λίγη μπίρα ή κρασί, χωρίς να το παρακάνετε.

Πείτε «όχι» στα αναψυκτικά
Όσο ήσασταν στην παραλία, μπορεί ένα δροσερό αναψυκτικό να ακουγόταν καλή ιδέα. Αυτή η «καλή ιδέα» όμως μπορεί να ευθύνεται για τα έξτρα κιλά που κουβαλάτε τώρα, καθώς τα αναψυκτικά περιέχουν πολλή ζάχαρη και οι θερμίδες τους μπορεί να φτάνουν και τις 100 ανά κουτάκι, προσφέροντας σχεδόν κανένα διατροφικό όφελος.

Αυξήστε (λίγο) την πρωτεΐνη σας
Έρευνες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη επιμηκύνει το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, αποτελεσματικότερα από ό,τι κάνουν οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες που έγιναν στη Σκωτία, τη Σουηδία και τη Δανία, όσοι κατανάλωναν περισσότερη πρωτεινη στο πρωινό ή το μεσημεριανό τους, ένιωθαν λιγότερο έντονο το αίσθημα της πείνας στο επόμενο γεύμα. Για να το καταφέρετε κι εσείς, προσθέστε λίγο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά στο πρωινό σας, βάλτε λίγη άπαχη γαλοπούλα στο σάντουιτς και προσθέστε κότατζ στο μεσημεριανό σας.

Δώστε την απαραίτητη σημασία στο φαγητό σας
Προσπαθήστε να «δειπνείτε» κι όχι να τρώτε. Έτσι, αντί να καταβροχθίζετε το φαγητό σας «στο πόδι», θα απολαμβάνετε περισσότερο τις γεύσεις, θα τρώτε αργά, δίνοντας χρόνο στον οργανισμό σας να σας πει ότι χόρτασε και θα μείνετε μακριά από την υπερκατανάλωση τροφών που σας κάνουν κακό, όπως τα πατατάκια.

Κάντε έξυπνες αλλαγές
Δοκιμάστε λίγο παγωμένο σταφύλι, αντί για γλυκό, βουτήξτε φράουλες σε μαύρη σοκολάτα για να αποφύγετε τα παγωτά ή φτιάξτε το δικό σας ποπ κορν με λάδι, χωρίς βούτυρο και με λίγο αλάτι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό ή αλμυρό. Αρκεί να επιλέξετε τους πιο υγιεινούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγη:http://www.clickatlife.gr

Η πρώτη κίνηση που κάνουμε το πρωί με το που ξυπνήσουμε είναι φυσικά να πλύνουμε το πρόσωπό μας. Πολλές φορές όμως αποκτούμε συνήθειες κατά τη διάρκεια του πλυσίματος που όχι μόνο δεν ευνοούν την εμφάνισή μας και το δέρμα μας, αλλά ενδέχεται να μας προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Ακολουθεί μία λίστα με τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε χωρίς να συνειδητοποιούμε τις επιπτώσεις τους.

Είναι γεγονός πως αν έχεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να ετοιμαστείς, δείχνεις υπέροχη γιατί φοράς τα ρούχα που θέλεις, πετυχαίνεις το μακιγιάζ που επιθυμείς και προλαβαίνεις να δοκιμάσεις τα νέα χτενίσματα που είδες στο αγαπημένο σου beauty blog.

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που γερνάμε, αλλά οι συντελεστές του τρόπου ζωής όπως η διατροφή επηρεάζουν αρκετά. Εάν επιθυμείτε να αποφύγετε τις ρυτίδες ή να καταπολεμήσετε τις ήδη υπάρχουσες, κάντε υγιεινές διατροφικές αλλαγές οι οποίες θα περιλαμβάνουν την προσθήκη ορισμένων τροφίμων, ποτών και αναψυκτικών, και την αποφυγή αυτών που προωθούν την γήρανση.

Οι αντιδράσεις στις τροφές διακρίνονται καταρχάς σε τοξικές (πχ τροφική δηλητηρίαση) και μη τοξικές. Στις μη τοξικές αντιδράσεις περιλαμβάνονται η τροφική αλλεργία και η τροφική δυσανεξία.

Όπως περίπου λέει και ένα γνωστό απόφθεγμα, τα ωραιότερα πράγματα στην ζωή κάνουν κακό ή παχαίνουν. Ο ζωοδότης ήλιος, για παράδειγμα, ο οποίος φέρνει την χώρα μας πρώτη στις προτιμήσεις των τουριστών, μας απειλεί με σοβαρές δερματοπάθειες αν αφεθούμε στα ζεστά χάδια του για περισσότερα από μερικά λεπτά. Πώς να του αντισταθείς, όμως, το καλοκαίρι στην παραλία παίζοντας ρακέτες και πόσο αντηλιακό πια να βάλεις για να προστατευτείς;
 
 Απευθυνόμαστε στους ειδικούς για να μας θυμίσουν τα «καλά» και τα «κακά» του ήλιου και αναζητάμε τρόπους για να τον απολαύσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια. Η πολύτιμη βιταμίνη D Η βιταμίνη D είναι ένα πολύτιμο για τον οργανισμό θρεπτικό συστατικό, το οποίο βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και συνεπώς στην προστασία των οστών από μυοσκελετικά προβλήματα. Επιπλέον, η ίδια βιταμίνη συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ενδυνάμωση του μυϊκού, ενώ έχει βρεθεί ότι η έλλειψη της D αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης –ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα. Καθώς πρόκειται για μία βιταμίνη η οποία βρίσκεται σε πολύ λίγα τρόφιμα, κυρίως σε λιπαρά ψάρια και αυγά, για την επαρκή της πρόσληψη προτείνονται προϊόντα εμπλουτισμένα με αυτήν ή συμπληρώματα διατροφής.
 
 Η κύρια, όμως, πηγή της στον άνθρωπο, είναι η σύνθεσή της στο δέρμα, κατόπιν έκθεσης της επιδερμίδας στην ηλιακή ακτινοβολία. Όπως ο ίδιος λέει «η έκθεση του δέρματός μας για 10-15 λεπτά ημερησίως (π.χ. πρόσωπο, χέρια λαιμός) αρκεί για να μας παρέχει την ποσότητα βιταμίνης D που χρειαζόμαστε.» Κάπου εδώ σταματούν τα πλεονεκτήματα του ήλιου στο ανθρώπινο δέρμα. Πότε μαυρίζουμε και πότε καιγόμαστε Και ενώ η ηλιακή ακτινοβολία από μόνη της δεν επιφέρει κινδύνους για το ανθρώπινο δέρμα, κατά την είσοδό της στην ατμόσφαιρα υπόκειται τόσο σημαντικές τροποποιήσεις, λόγω του όζοντος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που αυτόματα -και δη υπό συγκεκριμένες συνθήκες- γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ο λόγος για τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα το δέρμα όχι μόνο μαυρίζοντάς το αλλά και καταστρέφοντας τις στοιβάδες του. Από τις δύο αυτές ακτινοβολίες η πιο επικίνδυνη είναι η UVB, η οποία αν και δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της συνολικής ακτινοβολίας, είναι αυτή που προκαλεί εγκαύματα –αντίθετα, η UVA είναι αυτή που μαυρίζει, αλλά ταυτόχρονα γερνά το δέρμα. Είναι, όμως, πάντα ο ήλιος το ίδιο επικίνδυνος; Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος κ. Βασιλική Μουσάτου εξηγεί πως «η κατανομή της ηλιακής ακτινοβολίας στην επιφάνεια του δέρματος διακυμαίνεται ανάλογα με την γωνία του ήλιου στον ορίζοντα και την θέση του σώματος σε σχέση με τον ήλιο». Ισχύει λοιπόν πως συγκεκριμένες εποχές του χρόνου και ώρες της ημέρας ο ήλιος μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος, ενώ άλλες όχι. Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος κ. Κωνσταντίνος Βέρρος εξηγεί ότι η ακτινοβολία που μπορούμε να προσλάβουμε σε μία μόνο ηλιόλουστη καλοκαιρινή ημέρα είναι ίση με αυτήν όλου του διμήνου Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου. Στην ίδια αυτή ηλιόλουστη ημέρα, το 50% της ακτινοβολίας το λαμβάνει ο άνθρωπος στο τρίωρο 11.00-12.00 με 14.00-15.00, ενώ προς το τέλος της ημέρας η UVB πέφτει γρήγορα, σε αντίθεση με την UVA που παραμένει σχετικά σταθερή.
 
 Συμπερασματικά, τους καλοκαιρινούς μήνες είναι προτιμότερο να σταθούμε για μερικά λεπτά στον ήλιο μετά τις 15.00 – 16.00 το απόγευμα, αν θέλουμε να μαυρίσουμε χωρίς να καούμε, ενώ αν θέλουμε να καθίσουμε για περισσότερη ώρα πρέπει, ακόμα και τότε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όχι απλά ένα μελάνωμα Οι περισσότεροι από εμάς -ιδιαίτερα οι νεώτεροι- θεωρούμε υπερβολικές τις συστάσεις των γιατρών σχετικά με την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο. Αυτό μέχρι να παρατηρήσουμε την εμφάνιση φακίδων ή κάποιων μικρών σπίλων, στην καλύτερη περίπτωση, στο δέρμα μας, ή, κάποιου περίεργου μελανόχρωμου λεκέ, ο οποίος πιθανώς να αποτελεί μελάνωμα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί «το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ηλιακή ακτινοβολία». Πιο συγκεκριμένα, το μελάνωμα δεν είναι κληρονομική νόσος, όμως οι κοντινοί συγγενείς κάποιου που πάσχει από αυτό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να το εμφανίσουν. Η UVB ακτινοβολία θεωρείται κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για την εμφάνιση μελανώματος και η διακοπτόμενη έκθεση στον ήλιο -π.χ. η ηλιοθεραπεία στις διακοπές- είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την συνεχόμενη ή την επαναλαμβανόμενη σε τακτά, μικρά χρονικά διαστήματα –όπως η εργασιακή έκθεση των αγροτών ή των οικοδόμων. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση μελανώματος είναι: *Άτομα ξανθά με φακίδες στο πρόσωπο, με κόκκινα ή πυρρόξανθα μαλλιά και με ανοιχτόχρωμα μάτια. *Άτομα με μελαγχρωματικές δερματικές βλάβες σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και με μεγάλο αριθμό μελαγχρωματικών σπίλων. *Άτομα που έπαθαν σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία. *Άτομα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί δυσπλαστικοί ή άτυποι σπίλοι ή είχαν μελάνωμα στο παρελθόν. 
 
Πότε ανησυχούμε για την εμφάνιση μελανώματος; Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποια από τα χαρακτηριστικά που κάνουν μία δερματική βλάβη ύποπτη για μελάνωμα είναι: *η ασυμμετρία και το ανώμαλο περίγραμμα *η δυσχρωμία *η διάμετρος μεγαλύτερη του 0,6 εκατοστού ή το «φούσκωμα» της βλάβης *ο κνησμός, η αιμορραγία, το «κακάδι». Ως προς τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το μελάνωμα είναι μία μόνο έκφανση δερματοπάθειας. Σύμφωνα με την κυρία Μουσάτου, άλλες επιδράσεις της ακτινοβολίας μπορεί να είναι: * το έγκαυμα (ηλιακό ερύθημα), το οποίο προκαλεί καταρχήν πόνο και κνησμό και, πιθανώς, μελάνωμα. *βλάβες στα μάτια, όπως κερατίτιδα, καταρράκτη, επιπεφυκίτιδα. *φωτοδερματοπάθειες, με την μορφή εξανθημάτων, κνίδωσης, χρόνιας δερματίτιδας ή και φωτοαλλεργίες. *φωτογήρανση –επιτάχυνση, δηλαδή, της διαδικασίας γήρανσης του δέρματος. Ο δεκάλογος της ασφαλούς ηλιοθεραπείας • 
 
 
Προστατευτείτε από τον ήλιο φορώντας μία λεπτή βαμβακερή μπλούζα (δείκτης SPF > 10) ή ακόμα καλύτερα μία μπλούζα από μετάξι (SPF > 15). • Τα αντηλιακά θα πρέπει να εφαρμόζονται 20 με 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, σε κάθε σημείο του δέρματος που εκτίθεται, και να ανανεώνονται κάθε δύο ώρες –ή ακόμα πιο τακτικά αν βουτά κανείς συχνά στην θάλασσα. • Μην «λυπάστε» την ποσότητα αντηλιακού που θα απλώσετε στο δέρμα σας, γιατί όσο λιγότερο βάλετε τόσο μικρότερη προστασία θα έχετε. • Ενημερωθείτε από δερματολόγο για το ποιο αντηλιακό θα πρέπει να επιλέξετε, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός σας. • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες 10.00 με 16.00 (εξηγήσαμε γιατί παραπάνω). • Φοράτε οπωσδήποτε καπέλο όταν εκτίθεστε άμεσα στον ήλιο. • Επισκεφθείτε αμέσως τον δερματολόγο αν μετά την έκθεση στον ήλιο παρατηρήσετε την οποιαδήποτε ανωμαλία στο δέρμα σας. • Τα μωρά από 6 μηνών και πάνω πρέπει οπωσδήποτε να φορούν αντηλιακό. • Το solarium δεν προστατεύει από το μελάνωμα. Η ακτινοβολία των λαμπών του solarium μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα, πρόωρη γήρανση του δέρματος και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. • Η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται. Έτσι, όταν κολυμπάμε το νερό δεν μας προστατεύει. 
 
 
 
 
 
 
 


Πηγή:  www.in2life.gr

Επικοινωνία

Metro Beauty Αγ. Δημητρίου
Λ.Βουλιαγμένης 272Α (έξοδος ΜΕΤΡΟ Αγ.Δημητρίου)
2ος όροφος
Τηλέφωνο 210 9714800, 210 9704222

 

Metro Beauty Ελληνικού
Ιασωνίδου 2 & Βουλιαγμένης (έξοδος ΜΕΤΡΟ Ελληνικού)
1ος όροφος
Τηλέφωνο 210 9646600, 210 9635300

g twitter fb